Den västeråsbördige fotografen Kent Klich guidade oss den 25 maj 2023 genom sin utställning ”You don´t hear the dog barking” i Västerås konstmuseum.

Kent Klich är född och uppväxt i Västerås. Numera bosatt i Köpenhamn och internationellt prisad fotograf med mängder av utställningar och elva fotoböcker bakom sig.

I visningen tog Kent Klich oss med genom sin fotografiska resa till gatubarn i Mexico, till sönderbombade hus på Gazaremsan, till barnhem i Rumänien, till sjukhus i Ryssland, till kriget i Kosovo och till den prostituerade drogmissbrukaren Beth i Köpenhamn. Inga glättade eller inställsamma bilder precis, utan snarare ett antal tydliga bevis för fotografens starka sociala patos.

Kent hann också med att berätta om sin tid som pryo på VLT:s sportredaktion – då han insåg att han var bättre som fotograf än skribent – och sin tid som lärare i Västerås, innan han flyttade till Göteborg för universitetsstudier och så småningom blev fotograf med Köpenhamn som bas.

Uttrycket ”en bild säger mer än tusen ord” är Kent Klich ingen anhängare av. Han menar att bilden behöver kompletteras med text för att ett sammanhang ska uppstå och därför jobbar han ofta tillsammans med författare i sina fotoprojekt.