Historien om Salaligan är ett av de mest uppmärksammade fallen i svensk kriminalhistoria. Ligan begick sammanlagt fem spektakulära mord i början av 1930-talet. Våren 2023 spelas pjäsen om Salaligan på Västerås teater. Den 3 maj sågs pjäsen av 30 medlemmar med respektive från Västmanlands journalistseniorer.

Före pjäsen var det samling i Westerås Arbetareförenings lokal på Slottsgatan, ett stenkast ifrån teatern. Pjäsens författare, fagerstasonen Mats Strandberg och regissören Mikael Kallin berättade om tillkomsten av pjäsen. Hur de närmat sig de makabra morden som Salaligan med dess ledare Sigvard Thurneman begått och hur de arbetat fram den två och en halv timmar långa pjäsen.

Välbesökt möte före pjäsen om Salaligan.

Handlingen i pjäsen är till stor del förlagd till ett förhörsrum, där rättspsykiatrikern och professorn Olof Kinberg försöker förstå hur Thurneman – en relativt enkel kille från Sala – kunde bli en bestialisk mördare och ledare för en liga tillsammans med fyra andra ungdomar.

– Det var när vi i Riksarkivet hittade protokollen från samtalen mellan Kinberg och Thurneman som vi förstod att det gick att dramatisera historien om Salaligan på det här sättet, berättade Mats Strandberg och Mikael Kallin.

Mats Strandberg och Mikael Kallin berättar om pjäsen om Salaligan.

– Och Västerås teater har under Niklas Hjulströms ledning fått ett verkligt lyft, med flera pjäser med lokal anknytning, som Den stora branden, Ases-pjäsen och nu den här om Salaligan, säger Mikael Kallin.