I över 500 år bröts olika mineraler i Sala silvergruva. Silverfyndigheterna tog så småningom slut och 1908 upphörde gruvbrytningen, men i mitten av 1900-talet återupptogs under några år brytningen av bly, zink och dolomit.

Den 20 april 2023 lämnade en grupp från Västmanlands journalistseniorer vårsolen och tog tillsammans med guiden Magda Pölder, hissen – den sk ”malmtunnan” – ner till 155-metersnivån i den forna silvergruvan. Efter en ca fem minuters lång hissfärd nåddes malmbotten i gruvan, där det bara var 4 grader varmt.

Gruvschaktet, som till största delen bröts under 1700-talet, döptes efter drottning Ulrica Eleonora. I huvudsak var det under 500 år det åtråvärda silvret som bröts, för tillverkning av Kronans mynt.

Nere på 155-metersnivån finns ringlande gruvorter (gångar), som är nära 2 kilometer långa plus flera stora bergssalar. I en av dessa – Ekosalen – underhöll guiden Magda med Bergsserenaden, en sång som ekade vackert mellan gruvans väggar.

Efter visningen åt gruppen lunch ovan jord i Konstmästargården.

Guiden Magda Pölder underhöll med skönsång 155 meter under jord.