Intresset var stort för att höra journalisten och författaren Anders Malmsten berätta om sin bok Press Stopp den 9 mars 2023 i Arbetareföreningens lokal i Västerås.

Men så handlade det också om den turbulenta utvecklingen inom lokalpressen som alla journalistseniorer varit en del av under några turbulenta år i början av 2000-talet. År då miljarder och tidningshus bytte ägare. År då affärsmodeller prövades och omprövades i kampen för att anpassa sig till en digitaliserad omvärld med nya marknadsförutsättningar.

– Länge trodde den svenska pressen att man skulle fixa det. Att man skulle klara digitaliseringen och behålla pengarna, sa Anders Malmsten.

Så blev det inte. Många företag gick från att vara vinstmaskiner till att stå på konkursens brant. Det gäller bland annat VLT, där ägarbilden till följd av börsintroduktion och släktfejder var särskilt komplicerad. De företag som klarade sig bäst var de som gjorde minst. Anders Malmsten jämförde Bonnier-koncernen med den australiensiske skridskoåkaren, som inte blev guldmedaljör för att han var bäst, utan för att alla andra körde omkull.

Idag domineras branschen av tre stora aktörer. Bonnier, Norrköpings Tidningar Media/Gota-gruppen och en mer löslig sammanslutning kring NWT-gruppen, Västerbottens Kuriren och Schibsted,  som tillsammans äger Stampen. Hur det går i framtiden beror i hög grad på hur dessa aktörer lyckas förmå läsarna att betala för journalistiskt innehåll över tid.

LENA HÖRNGREN

Foto: ÅSA GUNNARSSON