I strålande sommarväder gjorde Västmanlands journalistseniorer den 17 augusti 2022 en dagsutflykt på landets äldsta farbara kanal, Hjälmare kanal.

Kanalen byggdes 1623-1639 för att förbinda Mälaren och Hjämaren. Då avsedd för transporter av järn, spannmål och virke. Nu går här bara kryssningar och fritidsbåtar.

Färden gick från Hjälmare docka vid Arboga, på den smala vattenvägen med vackra lövskogar, ängar och odlingslandskap nära inpå. Sedan öppnade sig Hjälmarens sund, där man kunde skåda både havsörn, fiskgjusar och hägrar samt sikta herrgårdar och stiliga sommarhus längs stränderna.

Slutmålet var Örebro, som visar sig från sin bästa sida när man kommer sjövägen och kan se naturresevatet Osen samt vackra park- och friluftssområden på mark där det förr fanns tung industri och oljecisterner.