För några år sedan hotades Västerås sinfonietta av nedläggning. Men orkestern reste sig och har aldrig låtit så bra som nu. Det hävdade kontrabasisten Mats Sindenius, då 20 deltagare från Västmanlands Journalistseniorer besökte Konserthuset den 19 maj 2022.

Men en källa till besvikelse bland musikerna är fortfarande att nedskärningarna som gjordes innebär att musikerna bara är anställda på 60 procent och därför tvingas ha andra sysselsättningar vid sidan av. För fyra miljoner kronor skulle man kunna öka arbetstiden till 75 procent för de 33 musikerna i orkestern, upplyste Västmanlandsmusikens direktör Jan-Erik Sahlberg, som hoppas på förståelse från politikerna för det kravet.

Sahlberg och Sindenius berättade om verksamheten i Konserthuset i allmänhet och Sinfoniettans arbete i synnerhet.

Deltagarna i studiebesöket åt lunch i Konserthusets foajé, guidades i bland annat backstageområdet och fick även lyssna på ett genrep inför kvällens konsert.

Generalrepetition