Miniature Kingdom 12 mars 2020

Kungsörs kommun kallar sig Kungariket Kungsör för att anknyta till sitt kungliga förflutna. Sedan 2017 finns här också ett kungadöme i miniatyr.

På 170 kvadratmeter inne i den gamla bleckkärlsfabriken har entreprenören Staffan Anger från Västerås byggt upp Minature Kingdom. Ett Sverige i skala 1:87 där tåg och lastbilar tuffar runt i välkända miljöer från, än så länge, mellersta och norra Sverige.

Bland annat kunde de gästande västmanländska journalistseniorerna känna igen Västerås domkyrka, Skrapan, Kokpunkten, Skitviken, Sala silvergruva och Frida Hansdotters hemmabacke i Norberg från hemlänet.

I Stockholmsdelen fanns Stadshuset, Globen och de gamla husen på Söders höjder. Men i detta kungadöme finns inte bara minutiösa avbildningar av byggnader. Den som tittar noga hittar lokala kändisar och figurer från teve och film. I Västerås Pugh Rogefeldt, i Eskilstuna Kent och i Köping en av de egna medlemmarna, BBL-journalisten Lennye Osbeck i en scen från filmen Tårtgeneralen. 

Imponerande och fascinerande, var omdömet om detta kungarike. Varpå det blev lunch på Thor Modéns gästgiveri strax intill.