En kall marsdag 1985 dukades världens fortfarande längsta (510 meter och 69 centimeter) smörgåstårta upp på Stora gatan i Köping, En solig oktoberdag 33 år senare (3 oktober 2018)  promenerade en grupp från Västmanlands journalistseniorer i Tårtgeneralens spår under sakkunnig ledning av medlemmarna Ulf Eneroth och Lennye Osbeck (bilderna). Ulf har hjälpt till med research, Lenny spelar rollen som kritisk lokaltidningsreporter i Filip och Fredriks succéfilm Tårtgeneralen.

Promenaden avslutades på konditori Bivur, där tårtbottnarna bakades och där delar av filmen spelades in. 1985 drevs konditoriet av Ivar Sjöman, idag av hans söner Pelle och Jim.

Ulf och Lennye, som båda jobbat mer än 40 år som journalister i Köping, kunde berätta om huvudpersonen Hasse Pettersson, mera känd som Hasse P, om Köping då, om vilken uppståndelse det var när Hasse P landade med helikopter på Hökartorget.

I filmen landar han, i Mikael Persbrandts gestalt, på Stora torget. En av de avvikelser från verkligheten filmskaparna har kostat på sig. En annan är att filmens konditoriägare, spelad av Tomas von Brömssen, framställs som stum. Ivar Sjöman kan tala för sig, men har inget emot att bli framställd som stum.

– Det hade ju inte gått annars. Brömssen kunde ju inte prata västmanländska.

(Text o foto: LENA HÖRNGREN)