Många västeråsare – även journalister – har passerat utanför Villa Asea i Stallhagen och undrat över hur det ser ut därinne, där direktörer från Sigfrid Edström och Curt Nicolin till Percy Barnevik och Bert-Olof Svanholm bott med sina familjer.

Den 9 november 2021 fick Västmanlands journalistseniorer sin nyfikenhet stillad – tack vare medlemmen Anders Lif, som lyckats utverka tillstånd till ett studiebesök i villan.

Anders, som skrivit en bok om legendariske Aseadirektören Sigfrid Edström och en liten skrift om själva villan, guidade i det mycket speciella och inklusive källare 1 100 kvadratmeter stora huset, beställt av Edström, ritat av Erik Hahr och byggt 1907-1908.

Villa Asea har byggts om i olika omgångar genom åren och stilblandningarna känns ibland lite halsbrytande – men ett ståtligt träslott är det i sin nationalromantiska stil.

Villan ägs av ABB, men sedan 2001 används det enbart för representation.