Ann-Christine Kihl är inte bara en av Västerås mest profilerade journalister – hon är även författare till fyra böcker. Om dessa och om sitt övriga skrivande pratade hon engagerat och underhållande när Västmanlands journalistseniorer den 5 december 2018 samlades till julbord på Västerås Officersmäss.

– Det är något speciellt med att hålla i en bok man själv skrivit, konstaterade hon.

Ann-Christine Kihls första bok var Ö-gonblick, en reportagebok om Mälarens öar och de människor som bott och bor där. Nummer två var Mamma har 7 liv, en samling kåserier och krönikor om vardagen med jobb, barn och andra relationer. Nästa bok var romanen De överlevande från Råtterdammer Street, som utspelar sig i hennes barndomstrakter i Avaström i Gävle. I den fjärde boken är hon tillbaka i journalistiken och skriver om den västeråsbaserade journalisten Martin Adler, som mördades i Somalia på midsommarafton 2006.

Men även om Ann-Christine Kihl är stolt över sina böcker är det sociala reportaget det skrivande som engagerat henne mest. Redan i slutet av 1990-talet, då hon jobbade med ett VLT-projekt på Bäckby, insåg hon att hedersproblematiken var en fråga om liv och död för unga flickor med invandrarbakgrund. Hon har skrivit mycket om detta och om radikalisering. För detta har hon fått uppskattning, men också blivit kallad rasist och främlingsfientlig.

– Jag är inte bitter, inte rädd, möjligen förbannad, sa Ann-Christine Kihl, som nu fyllt 65, men skriver vidare.

Text o foto: LENA HÖRNGREN