När Västerås destilleris ägare SalarAziz (den 22 oktober 2025) uppmanade de tio seniorerna runt bordet att testa det första glaset hantverksgin var alla snabba att lyfta glaset och sticka ner näsan. 

Fel, fel, fel, så gör man bara på vinprovning. Den som provar sprit ska ta ett djupt andetag, svälja drycken och sedan andas ut sakta genom näsan. På så vis kan man bäst uppleva denna ädla drycks smak.

Detta och mycket annat om ginets historia och om olika tillverkningsmetoder fick åhörarna med sig hem.  Många medförde också en liten påse. För även om destilleriet är inrymt i Andelsslakteriets nedlagda lastbilstvätt på Slakteriområdet i Västerås har det tillstånd för gårdsförsäljning. 

Därmed fick åhörarna också den obligatoriska lilla föreläsningen om alkoholens skadeverkningar från Folkhälsoinstitutet.  Effekten var nog lika flyktig som ginångorna som passerade genom näsborrarna.